Kochani,
zastanawialiście się kiedyś , czy odżywiacie się zdrowo?
Czy faktycznie zjadasz w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców?
Czy zdarza Ci się jeść jedynie z nudów, smutku, ze stresu?
Jak często w ciagu dnia wybierasz słodycze na przekąskę między posiłkami?
Przyznaj się śmiało: jadasz szpinak , brokuły i koperek?
Ile wody (czystej, bez aromatu truskawki i innych dodatków) pijesz w ciągu dnia?
Drogie dzieci,
pisząc o zasadach zdrowego stylu życia i racjonalnego odżywiania, nie chcę Wam wmawiać, że słodycze są bleee, a fast foody to samo zło. Nie o to chodzi. Uwierzcie mi, ja też – myślę, że podobnie jak wielu z Was – uwielbiam czekoladę i wszystko co nią oblane. A na samą myśl o kebabie ślinka mi cieknie...
Najważniejsze jest to, żeby uwzględniać produkty w odpowiednich proporcjach z każdego poziomu piramidy żywienia.
Piramida zdrowego żywienia to graficzne przedstawienie poszczególnych grup produktów spożywczych , które wchodzą w skłąd codzinnej wzorcowej racji pokarmowej. Piramida pokazuje, jakie produkty są dla zdrowia najważniejsze, a jakie powinniśmy ograniczyć.
Warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowego żywienia, dlatego znajdują się na I piętrze piramidy. Najkorzystniej jest spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ponieważ w takiej formie produkty te zachowują najwyższą wartość odżywczą. Barwa warzyw i owoców wiąże się z zawartością określonych substancji, które mają wpływ na ich właściwości zdrowotne. Dlatego, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników pokarmowych, należy spożywać różnobarwne warzywa i owoce.
II piętro to produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Zaliczamy do nich mąkę i pieczywo razowe, graham i tzw. grube kasze (np. gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe, np. owsiane, jęczmienne, żytnie.
III piętro piramidy to nabiał, czyli mleko i jego pochodne (sery, twarogi, jogurty). Są one najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, zawierają pełnowartościowe białko.
Kolejne piętro piramidy to chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Te produkty są źródłem cennego białka, czyli budulca naszych mięśni. Natomiast mięso jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza, które pełni ważną rolę w tworzeniu składników krwi.
Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze. Trzeba pamiętać, że tłuszcz znajdujący się w wyrobach cukierniczych (wafelki, batoniki, herbatniki) oraz fast foodach (gotowa pizza, hot dog) często zawiera niekorzystne dla zdrowia tzw. tłuszcze trans.
Dlatego mamy kilka najważniejszych wniosków do zapamiętania:
Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody.
Nie zapominaj o spożyciu I śniadania, które dostarcza niezbędną energię oraz składniki odżywcze na początek dnia w domu i w szkole.
Słodkie napoje i słodycze spróbuj zastępować owocami i orzechami.
Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych).
Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
Pij wodę – do posiłku i między posiłkami.
Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała ( służy to wczesnej profilaktyce chorób dietozależnych, na tle niedoborów lub nadmiarów w spożyciu żywności).
Karolina Patora